+86-917-3373399 info@yunch.tech
Kategori produk
Hubungi kami

Shaanxi Yunzhong Industry Development Co., Ltd

Alamat: NO.128 Gaoxin Road, Baoji City, Shaanxi Province of China

PC: 721013

Tel: + 86-917-3373399

Faks: + 86-917-3373378

E-mel: info@yunch.tech

Berita Industri
Rumah > Berita Industri > Kandungan
Penggunaan Titanium tulen perindustrian dalam industri kimia
Oct 14, 2016

Aloi Titanium mempunyai rintangan kakisan yang baik dan sifat-sifat mekanikal, yang digunakan secara meluas dalam pelbagai Jabatan. Khususnya, penggunaan bahan kimia industri, dengan titanium boleh menggantikan keluli tahan karat sebagai bahan yang tahan kakisan, yang adalah untuk memanjangkan hayat Perkhidmatan peralatan, mengurangkan kos, mengelakkan pencemaran serta meningkatkan produktiviti dan sebagainya mempunyai kepentingan yang amat penting.


Dalam kebelakangan ini, skop titanium yang digunakan dalam industri kimia di China telah berkembang dan jumlah titanium telah dinaikkan tahun. Titanium telah menjadi salah satu bahan utama anti karat dalam peralatan kimia. Titanium, sebagai sejenis tahan kakisan bahan struktur yang digunakan dalam loji kimia, telah menjadi bahan-bahan yang sesuai dalam peralatan kejuruteraan kimia.


Industri alkali Chlor


Chlor alkali industri ini adalah industri bahan mentah asas penting, penghasilan dan pembangunan kesan yang besar kepada ekonomi negara. Ini adalah kerana rintangan kakisan rasuk untuk ion klorida adalah lebih baik daripada keluli tahan karat dan lain-lain logam bukan feros. Pada masa ini dalam chlor alkali industri digunakan secara meluas untuk mengeluarkan electrolyzer katod logam titanium dan ion-Pertukaran membran electrolyzer, basah klorin sejuk, ditapis air garam preheater, dechlorination gas klorin cooling tower, basuh tower dan sebagainya... Komponen utama alat-alat ini dahulu menggunakan bahan-bahan logam (seperti grafit, PVC dan lain-lain), kerana prestasi proses sifat-sifat mekanikal, kestabilan haba bahan-bahan logam dan pemprosesan tidak sesuai, menyebabkan jentera berat, penggunaan tenaga yang tinggi, pendek hayat perkhidmatan, dan mempengaruhi kualiti produk dan pencemaran alam sekitar. Oleh itu, negara kita sejak tahun 70, mula menggunakan elektrod katod logam dan ion membran tangki elektrik daripada elektrod grafit, dengan titanium basah klorin sejuk dan bukannya grafit sejuk, telah mencapai keputusan yang baik.


Contohnya: penggunaan titanium basah sejuk klorin. Pengeluaran Sungai melahirkan sejumlah besar klorin basah tinggi suhu, suhu adalah secara amnya 75 ~ 95 darjah Celsius, perlu menjadi sejuk dan kering untuk penggunaan. Di negara kita, pengeluaran klorin oleh elektrolisis adalah tidak munasabah atau kakisan peralatan penyejukan menjejaskan pengeluaran dan kualiti gas klorin dan keadaan teruk tercemar. Suhu yang tinggi hakisan klorin basah titanium yang sejuk ke dalam pengeluaran, menukar pembuatan industri alkali chlor dalam outlook pengeluaran. Titanium dalam persekitaran basah klorin suhu yang tinggi adalah sangat tahan kakisan, klorin titanium pada suhu bilik dalam kadar kakisan sebanyak 0.000565 mm/a pada 80 darjah C; air klorin, kadar kakisan titanium ialah 0.00431 mm/a; mengandungi 95% basah klorin, kadar kakisan rasuk pada suhu bilik untuk 0.00096 mm/a. Ramai di antara yang biasa digunakan chlor alkali titanium basah gas klorin sejuk, ada yang telah digunakan selama hampir 20 tahun, yang masih kukuh.


industri soda


Soda ash adalah salah satu daripada bahan mentah kimia yang paling asas, ia secara langsung berkaitan dengan pembangunan ekonomi negara. Dalam proses menghasilkan natrium karbonat, gas medium adalah NH3 dan CO2, medium cecair untuk penyelesaian NaCl, NH4Cl, NH4HCO3 dan Cl - dengan kepekatan tinggi penggunaan keluli dan besi Tuang bahan untuk carbonation carbonation Menara tiub sejuk, haba sejuk, luar hablur cecair sejuk peralatan utama, tiada karat, kakisan kebocoran serius, dalam hidup tidak lebih daripada tiga tahun Perkhidmatan. 1975-1977, Tianjin soda loji dan Dalian syarikat pembinaan industri kimia titanium permohonan demonstrasi bekerja, kesan permohonan carbonation Menara penyejukan tiub 63 x 2 mm, plat titanium, titanium haba penukar luar sejuk, titanium pam, CO2 turbo pemampat rotor, Ti-6Al-4V aloi pendesak adalah sangat baik, ini adalah dalam industri dengan teknologi titanium transformasi dan baru tiga dengan pengeluaran tahunan sebanyak 600 ribu tan loji soda ash memainkan peranan model.


Sebagai contoh, daripada satu besi paip soda atas loji penyulingan Menara permohonan condenser ammonia tiub titanium tulen. Ammonia condenser sedang dalam proses menghasilkan natrium karbonat, Menara penyulingan ammonia suling pemeluwapan peralatan, yang terdiri daripada dua pelakon besi penyejukan Peti, diameter Peti setiap 2.5 m, tinggi 1.2 m, dokumen asal itu ialah Phi 63 * 6 * 2986 mm besi Tuang tiub 214 dua kotak 428 akar. Kedua-duanya di dalam dan di luar tiub adalah pemeliharaan varnis fenolik thermosetting digunakan, wap media luar untuk NH3, CO2, H2O, suhu 95 darjah celsius. Tiub NH4Cl ibu arak, penukar haba dan paip sederhana. Dalam keadaan ini, kakisan paip besi Tuang adalah serius, penggunaan setahun bahawa terdapat sebahagian daripada perforation kakisan paip, 2 tahun kerosakan kakisan adalah serius, berhenti menggunakan. Untuk menyelesaikan condenser ammonia dalam serius kakisan paip besi, paip besi Tuang akan menggantikan tiub titanium TA2 semua, spesifikasi untuk phi 60 * 2 * 3010 mm, titanium paip akhir dan plat besi Tuang bunga menggunakan getah jenis O perlabelan cincin. Inilah Chinaand #39; s perindustrian Soda penyejukan tiub penyulingan Menara pertama diperbuat daripada tiub titanium tulen. Dimasukkan ke dalam operasi selama lebih daripada dua tahun, mengepam tiub untuk pemeriksaan makro, fenomena hakisan tidak dijangka menggunakan hidup sehingga 20 tahun, 10 kali lebih panjang daripada paip besi Tuang. Kerana titanium dalam tiub rintangan kakisan, kecekapan pemindahan haba yang baik (paip besi Tuang sepanjang 3 tahun baik pulih kecekapan pemindahan haba kegagalan awal, pertengahan dan lewat), tiub NH4Cl preheating pemulihan haba meningkatkan minuman keras, minuman keras dalam suhu penyulingan, boleh menyimpan banyak stim, faedah ekonomi yang jelas.
[[JS_BodyEnd]]